Подпростор во BDSM

Подпросторот, познат и како хедспејс, летање или лебдење, е изменета ментална состојба што некои луѓе ја постигнуваат за време на многу интензивна игра со BDSM. Ова интензивно искуство на умот/телото може да се почувствува како состојба на еуфорија или наплив на адреналин слична на транс, и во суштина е природна висока хемикалија. Додека многу луѓе споделуваат слични сензации, тоа може да се опише на различни начини. Значи, што точно е потпростор во BDSM? И како можеш да стигнеш таму?

Подпросторот е изменета ментална состојба што може да се доживее за време на BDSM или други видови на откачена игра, генерално за потчинети. Оваа прекрасна и еуфорична (или понекогаш, збунувачка и дезориентирачка) сензација е предизвикана од неврохемиските промени во мозокот. За време на особено интензивна BDSM сесија, во потпросторот може да се влезе со интензивна емоционална и физичка стимулација, повикувајќи се на силни физички реакции, вклучително и продолжени бранови на адреналин. Во суштина, хемикалиите се автопат до потпросторот!

Девојка со врзани раце

Што е потпростор во BDSM игра?

Значи, како можете да го почувствувате потпросторот? Ова може да биде контроверзна тема, бидејќи ничие искуство со потпросторот не е сосема исто. Некои може да чувствуваат пецкање или топлина што ги обвива нивните тела, додека други се чувствуваат смирено, мирно и спокојно. Речиси секој пријавува засилени сензации и длабока состојба слична на транс или лебдечка состојба која може дури и да се почувствува како надворешно искуство, состојба на сон, еуфорија или во транс.

Некои луѓе толку длабоко го доживуваат потпросторот што стануваат несвесни за својата околина, телото, чувството за себе или другите, па дури и времето и самиот простор. Како умот и телото да се двојат, умот целосно се исклучува и тие можеби не се свесни или не можат да ги контролираат своите постапки. Можно е да почувствувате тунелен вид (како што можете да видите само директно пред вас), тешкотии со фокусирање, концентрирање или јасно размислување и намалена координација и способност за изразување.

Што е важно за подпростор во BDSM?

Интензитетот на потпросторот значи дека е уште поважно да му верувате на вашиот партнер, да се чувствувате безбедно во и да знаете дека сте со некој на кој му верувате. Некој кој ќе ги почитува вашите граници и ќе се стреми кон вашите потреби. Некои луѓе можеби се чувствуваат блажено, но надворешниот впечаток може да изгледа малку неорганизирано (на крајот на краиштата, тие веќе не се „во своето тело“!). Може да имаат “стаклени очи” или да не можат да го фокусираат погледот, како да се во сон или опиени. Mоже да имаат проблем да се движат сами, да ги менуваат позициите, да седат исправено, да стојат или да одат без поддршка. Тие може да бидат некохерентни или да се смеат, да џагорат, да брборат или да не можат да одговорат. Во овие случаи, важно е да ја паузирате или прекинете играта додека вашиот партнер не успее да го врати менталното присуство и да се пријавите за да ја осигурате неговата благосостојба и согласност.

Што предизвикува потпростор?

Оваа состојба слична на сон или хипнотизирана состојба на потпросторот е предизвикана од хемиски реакции во телото. Многу хемикалии придонесуваат за интензивни чувства, бидејќи природните хемикалии слични на морфиум пумпаат во мозокот!

Адреналин

Прво, адреналинот се ослободува на почетокот на интензивната игра и продолжува да се ослободува со поголема стимулација и во текот на играта. Адреналинот е одговорен за зголемена толеранција на болка и чувство на еуфорија. Телото испраќа наплив на ендорфини што му требаат на телото. Колку повеќе задоволство или болка се доживува, толку повеќе ендорфини се ослободуваат! Најдобар начин за регенерирање на адреналин? Континуирана стимулација! (Идеално, тоа се зголемува со текот на времето додека градите толеранција кон сензациите.)

Допамин

Допаминот исто така се ослободува и е поврзан со сексуалното возбудување. Допаминот се гради и се гради до кулминација. Затоа, предиграта го зголемува нивото на допамин – и колку повеќе допамин се создава, толку поинтензивно ќе ја чувствувате оваа природна висока состојба.

Пролактин

Друг хормон, пролактинот, го интензивира искуството како сонот со инхибиција на внесот на допамин. Ова е одговорно за опуштањето што се случува по кулминацијата – вашиот мозок го ограничува допаминот и почнува да се смирува додека влегувате во транс.

Девојка со маска преку очи

Кортизол

Кортизолот се ослободува и за време на потпросторот. Во својата најосновна форма, кортизолот ги иницира вашиот стравот и болката, што може да ви даде реакција на борба или бегство. Сепак, во динамика каде што му верувате на вашиот партнер, можете да се опуштите во искуството. Студиите покажуваат дека оваа реакција на стрес всушност не предизвикува борба, бегство или замрзнување. Парадоксално, кинкерите доживуваат еуфорија додека се подига кортизолот, можеби затоа што се чувствуваат толку безбедно за време на природната реакција на стресот на нивното тело!

Окситоцин

Ова може да се поврзе и со ослободувањето на окситоцин, хормон познат како „хормон на љубовта“. Ова создава чувство на поврзаност и блискост, а исто така е поврзано и со оргазам. Окситоцинот го намалува стресот и го засилува чувството на блискост, наклонетост и блискост по секс или сцена со БДСМ, особено кога се чувствувате згрижени со интимност и нега.

Сите овие хемикалии ви помагаат да стигнете до потпросторот, а може дополнително да се интензивира со повеќекратни оргазми, разни видови сензации и темпо, како и физичка и ментална BDSM игра.

Како да стигнете до потпросторот

Сега кога знаете што е потпростор во BDSM… како да стигнете таму? За да работите со природните хемикалии во вашето тело, можете да користите различни техники за играње (и ментална и физичка) за да му донесете проток на хемикалии на вашиот мозок кои ќе ви помогнат да стигнете до подпросторот за време на секс или BDSM сцена. Целта е постепено да се зголемува интензитетот на играта со текот на времето (во рамките на вашите граници и зона на удобност) за постојано ослободување на ендорфини и другите хемикалии кои придонесуваат за подпросторот со бавно засилување.

Имајте на ум дека секогаш е важно да ги почитувате вашите граници и само да ги поместите вашите граници до степен до кој се чувствувате удобно да го правите тоа. Можете да продолжите со една активност во која уживате во текот на целото искуство или можете постојано да го зголемувате интензитетот на различни техники за да станете сè поинтензивни!

Мапа за подпростор

1. На почетокот на сцената нема ендорфини. Штом ќе се започне со болка/задоволство, резервата на ендорфин во телото почнува да се ослободува.

2. Како што почнувате да играте, потрошете околу десет минути на релативно лесна, но континуирана стимулација (лесно удирање, нежно камшикување), за да го поттикнете телото да почне да ги создава тие ендорфини. Ако сакате да истражувате со секс играчка наместо со ударна игра, обидете се да го користите булет вибратор на најниската поставка прво, а потоа засилете ја сензацијата. Булет вибраторите се одличен избор бидејќи може да биде длабоко и бурно, или интензивно моќно!

3. По овие десет минути блага игра, потрошете околу пет минути изградувајќи околу 10 до 15 секунди интензивна стимулација на болка/задоволство (поинтензивно камшикување, какви било активности во кои уживате), нешто над моменталната граница на болка/задоволство. Ова ќе го поттикне телото да ослободува ендорфини во крвотокот и ќе ја зголеми толеранцијата на болка и задоволството, без сè уште да биде во изменета состојба на свест.

Девојка со тепалка

4. Продолжете со околу десет минути блага, лесна, континуирана стимулација за да го поттикнете телото да создаде повеќе ендорфини. Потоа, повторете со уште 5 минути интензитет на претходното поинтензивно ниво.

5. Завршете го тој сет на игра со многу интензивна, прекумерна стимулација од десет секунди до минута (се разбира со ваша согласност, но со поместување на границите на вашата толеранција за болка/задоволство), што ќе ослободи уште еден круг на ендорфини и ќе почнат да ве доведуваат во нов хедспејс. Може да се чувствувате малку мрзливи и како во транс, вашите очни капаци може да изгледаат овенати и да се чувствувате порелаксирано од порано.

6. Навикнете се на ова и продолжете. Како и досега, имајте десет минути релативно блага стимулација на новото ниво, проследено со петминутно градење. Потоа интензивна сензација од 10 до 15 секунди за ослободување на следниот проток на ендорфин. Ова следно ниво на хедспејс може да се чувствува како да сте издрогирани. Може дури и да се чувствувате преосетливи, така што мала сензација може да доведе до засилен одговор во телото.

7. Вратете се на десет минути од која било релативно блага стимулација. Со засилени сензации, вашите стенкање и воздишки ќе бидат подолги и подлабоки, телото може дури и да биде млитаво, а реакциите на вашето тело ќе бидат очигледни. Можеби е потешко и потешко да се реагира трезвено.

8. Во следните пет минути, променете го со интензитет од 10 до 30 секунди, ослободувајќи повеќе ендорфини и доведувајќи ве во потпросторот, состојба на екстаза слична на транс, која многу јасно се чувствува како изменета состојба на свеста.

За крај…

Кога истражувате подпростор, од суштинско значење е да бидете со партнер на кој му верувате за да ги почитувате вашите потреби и граници во текот на играта. Колку и да сте возбудени да го испробате, ова не е место што би сакале да го истражувате со нов партнер. Погрижете се и двајцата да сте на иста страница за играта и ограничувањата и бидете свесни за знаците до кои се приближувате или сте во подпросторот. Договорете се за типот на игра што ќе ја истражувате откако ќе бидете таму, кога ќе застанете и таквата грижа што ќе ја добиете за да ви помогне да ве симнете од подпросторот и да го олесните падот. Веројатно нема да стигнете до подпросторот секогаш кога играте и можеби нема воопшто да го достигнете – и тоа е сосема во ред. Телото на секого реагира различно.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Shopping Cart
Scroll to Top