Подобрување на интимноста за време на бременоста

Водич од недела во недела

Бременоста е извонредно исњкуство кое носи безброј промени во телото и животот на жената. Како што се развива секоја недела, се случуваат нови случувања, а заедно со нив доаѓаат можности и за личен раст и за негување на интимни врски со вашиот партнер. Во овој сеопфатен водич, ќе ве водиме низ фазите на бременоста од недела во недела, а исто така ќе истражиме како користењето на интимните велнес алатки како Кегел топчиња, лубриканти и вибратори може да го подобрат искуството. Значи, да заедно да откриеме како најлесно до вистинска трансформација и интимност.

Недела 1-4: Зачнување и рана бременост

Патувањето започнува со зачнување, чудесна фузија на јајце клетка и сперма. Во текот на овие почетни недели, телото претрпува суптилни промени, бидејќи клетките се делат и ја формираат основата на идната плацента и ембрион. Иако е премногу рано за истакнати физички промени поврзани со бременоста, емоционалните врски меѓу партнерите може да се продлабочат додека ја споделуваат возбудата од патувањето што претстои. Алатките за подобрување на интимноста како лубрикантите можат да помогнат во удобноста и да создадат поблиска врска во овој посебен период.

Недела 5-8: Ембрионален развој

Како што се развива ембрионот, тоа е период на брзи промени. Органите почнуваат да се формираат и може да се детектираат првите отчукувања на срцето. Иако може да се присутни гадење и замор, возбудата од негувањето нов живот може да ги засени овие непријатности. Интимните велнес алатки како Кегеловите топчиња можат да го поддржат здравјето на карличниот под, да ја олеснат потенцијалната непријатност и да ги зајакнат мускулите што ќе се покажат корисни за време и по бременоста. Овие мали, тешки топчиња, кога ќе се вметнат во вагината, помагаат во зајакнувањето на мускулите на дното на карлицата преку суптилни вежби. Тие исто така можат да ја зголемат свесноста за оваа суштинска мускулна група и потенцијално да помогнат во закрепнувањето по породувањето.

Недела 9-12: Првиот триместар

Влегувајќи во првиот триместар, плацентата ги презема должностите за исхрана, а ембрионот сега се смета за фетус. Физичките промени стануваат позабележителни, и веќе е сосема природно да чувствувате утринската мачнина. Сепак, овој триместар може да биде и време на интимност, бидејќи емоционалната поддршка и разбирањето меѓу партнерите цветаат. Размислете за воведување вибратори, кои можат да обезбедат пријатни искуства и да го ублажат стресот на разигран и поддржувачки начин. Овие дискретни уреди се дизајнирани да ја подобрат и соло и партнерската интимност, нудејќи низа стимулативни сензации кои можат да помогнат да се ублажи непријатноста и да се промовира релаксација.

Недела 13-16: Растечко “меше”

Вториот триместар често се нарекува „фаза на меден месец“ од бременоста. Растечкиот стомак станува поизразен, а нивото на енергија обично се подобрува. Додека уживате во сјајот на бременоста, одржувањето на интимноста останува клучно. Кегеловите топки продолжуваат да го помагаат здравјето на карлицата, придонесувајќи за закрепнување по породувањето, додека лубрикантите можат да ја подобрат удобноста во моментите на поврзување. Лубрикантите дизајнирани за бременост обично се на база на вода и без штетни адитиви, што обезбедува безбедно и пријатно искуство за двата партнера.

Недела 17-20: Чувство на треперење

Во ова време, движењата на фетусот, познати како „забрзување“, стануваат забележливи. Чувството на овие мали треперења може да биде магично искуство. Како што физичкиот аспект на бременоста добива на интензитет, одржувањето на врската со вашиот партнер може да вклучи истражување на нови начини за уживање во друштвото на едни со други. Вибраторите можат да додадат возбуда на интимните моменти, поттикнувајќи емоционална блискост и создавајќи трајни спомени. Отвореното комуницирање за преференциите и нивоата на удобност може да го подобри искуството за двајцата партнери, правејќи ја интимноста за време на бременоста извор на радост и поврзаност.

Недела 21-24: Негување на себе и врската

Среде пристапот на третиот триместар, важно е да се даде приоритет на грижата за себе и релаксација. Бидејќи телото го прифаќа растечкиот живот внатре, емоционалната поддршка од вашиот партнер останува непроценлива. Размислете да вклучите Кегел топки во вашата рутина; овие не само што придонесуваат за здравјето на вагината, туку и ја поттикнуваат свесноста за вашето тело и неговите променливи потреби. Одвојувањето време за вклучување во практики за грижа за себе, како што се нежни вежби со Кегел топки, може да помогне во ублажување на напнатоста и стресот, а истовремено промовирајќи чувство на зајакнување и благосостојба.

Недела 25-28: Подготовки за пристигнување

Со приближувањето на датумот на породување, подготовките за доаѓањето на бебето се интензивираат. Во услови на возбуда и зафатеност, лесно е за интимните моменти да се остават по страна. Сепак, од суштинско значење е да продолжите да ја негувате вашата врска. Алатките за подобрување на интимноста како лубрикантите можат да обезбедат удобност и да ги подобрат искуствата, поттикнувајќи чувство на единство додека и двајцата со нетрпение го очекувате доаѓањето на бебето. Висококвалитетните лубриканти безбедни за бременост можат да додадат слој на сензуалност и удобност на вашите интимни моменти, овозможувајќи ви да се фокусирате на врската што ја споделувате

Недела 29-32: Поврзување со бебето

Како што се развиваат сетилата на бебето, интеракциите со вашиот партнер може да бидат надвор од физичката област. Читањето или пеењето на бебето може да бидат интимни моменти кои ја зајакнуваат вашата врска како семејство. Интимните велнес алатки, како што се Кегеловите топки, даваат можност за грижа за себе и телесна свест, овозможувајќи ви да одржите чувство на идентитет во текот на овие трансформативни месеци. Вклучувањето во Кегел вежбите не само што го поддржува здравјето на карлицата, туку нуди и моменти на внимателност и поврзување со вашето променливо тело.

Недела 33-36: Подготовка за новото поглавје

Во последните недели од бременоста, инстинктите настапуваат. Создавањето пријатна средина за бебето станува приоритет. Додека ги подготвувате овие подготовки, не заборавајте да продолжите да ја негувате вашата врска. Експериментирањето со различни алатки за подобрување на интимноста, како што се вибраторите, може да биде начин да се одржи возбудата и поврзаноста среде исчекување. Вклучувањето на вибратори во вашите интимни искуства може да придонесе за ослободување од стрес, релаксација и постојано чувство на поврзаност со вашиот партнер.

Недела 37-40: Домашно истегнување

Како што се приближувате до датумот на породување, мешавина од возбуда и исчекување го исполнува воздухот. Физичката непријатност може да се засили, но емоционалната блискост со партнерот може да обезбеди утеха. Споделете интимни моменти кои поттикнуваат единство и релаксација. Лубрикантите можат да ја ублажат секоја потенцијална непријатност, притоа создавајќи мирна атмосфера за да ги негувате овие последни моменти пред да започне родителството. Истражувањето на различни видови лубриканти, вклучително и оние дизајнирани за зголемена чувствителност или релаксација, може да ги подобри вашите интимни искуства и да одржи чувство на блискост.

Заклучок: Негување на интимност во текот на целиот период

Бременоста е патување на трансформација кое опфаќа и физички и емоционални промени. Како што напредувате низ неделите, прифатете ја можноста да ја негувате вашата врска и интимност. Користењето на алатки како Кегел топки, лубриканти и вибратори може да ја подобри вашата врска, поттикнувајќи чувство на заедништво за време на ова неверојатно патување во родителството. Запомнете, патувањето не завршува со бременоста; тоа е само почеток на ново поглавје исполнето со љубов, раст и бескрајни можности.

Со секоја измината недела, вие не само што негувате нов живот, туку и ја негувате врската помеѓу вас и вашиот партнер. Прегрнете го патувањето, прегрнете се еден со друг и со нетрпение очекувајте ја извонредната авантура што ви претстои.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Shopping Cart
Scroll to Top