Вистината позади митовите за мастурбација

Постојат бројни здравствени придобивки од мастурбацијата, но сè уште постои културно табу против тоа што е вообичаено низ целиот свет. Здравите навики за мастурбација се корисни и за поединецот и за нивните партнери, и штета е што сè уште постои култура на страв околу оваа тема. Со овој водич, секоја возрасна жена треба ја знае вистината зад најчестите заблуди!

Мит 1: Мастурбацијата предизвикува зависност

Мастурбацијата не предизвикува поголема зависност од јадење, пиење вода или дишење воздух. Сексот е важен аспект од животот, а мастурбацијата е само еден од неговите многубројни слоеви. Сепак, како и со се, има и такви кои чувствуваат принуда кон мастурбација и секс што може да биде многу штетно. Научната литература сè уште дебатира дали ова е или не е зависност или строго принуда, но сепак останува проблем.
Ако увидите дека доцните на работа, избегнувате обврски или ја губите контролата врз вашиот живот поради компулсивната мастурбација, тогаш можеби е време да разговарате со терапевт. Сепак, мастурбацијата не е инхерентно зависност. Мастурбацијата спаѓа во истиот ранг како и многу животни задоволства, од храна до филмови, со тоа што треба да се ужива одговорно за најдобри резултати.

Мит 2: Ако мастурбирате тоа значи дека сте себични

Мастурбацијата всушност е себична, и тоа воопшто не е лоша работа! Важно е одвреме-навреме да се грижите за себе, а тоа може да го направите со гледање на омиленото шоу, одење на планинарење или разгалување во бањата. Се разбира, мастурбацијата е една од најевтините форми на задоволство на располагање, но тоа не го прави погрешно. Сè додека не дозволувате мастурбацијата да ви пречи на работата, социјалниот живот или односите, тогаш немате причина да се чувствувате виновни што понекогаш си ја давате потребната награда.

Мит 3: Мастурбацијата предизвикува проблеми

Низ годините, се тврди дека мастурбацијата предизвикува опаѓање на косата, слепило и смрт. Ако ова беше вистина, зарем поголемиот дел од светот немаше да биде без влакна, слеп и исчезнат? За волја на вистината, единственото нешто што го предизвикува мастурбацијата се воодушевувачки оргазми!!

Мит 4: Ги спречува врските

Мастурбацијата е фантастично помагало за врска! Како што споменавме претходно, сексуалните нагони често се различни од личност до личност, а тоа дури може драстично да се промени во текот на денот. Со мастурбацијата, едниот партнер не мора да има “принуден” секс само за другиот партнер да се чувствува добро. Исто така, никогаш не се покажало дека мастурбацијата го спречува запознавањето. Ако беше така, тогаш веројатно е дека никој воопшто не би стапувал во врска! Бидејќи тоа не е така, мастурбацијата не може при здрав разум да се нарече уништувач на односите.

Мит 5: Мастурбацијата е опасна

Мастурбацијата, како и сè, може да биде опасна ако се прави непромислено или невнимателно. За време на женската мастурбација, никогаш не треба да се присилува предмет во себе, а мажите генерално треба да го олабават стисокот за да избегнат триење. Сепак, земена сама по себе, мастурбацијата не е поопасна од ракувањето!
Бројни студии покажуваат дека секојдневните оргазми во текот на животот на мажот, како на пример со играчки од www.loveguru.mk, може да го намалат ризикот од рак на простата и други неволји. И за мажите и за жените, оргазмот може да го намали холестеролот, да го овековечи здравиот срцев ритам, па дури и да ја намали сериозноста на депресијата. Додека сексот исто така може да ги направи овие работи, мастурбацијата е достапна без потреба од партнер што може да го намали товарот во врската. Се разбира, врските напредуваат од здрав сексуален апетит, но мастурбацијата им овозможува на двајцата партнери да бидат задоволни доколку едниот партнер има поголем сексуален нагон од другиот.

Мит 6: Мастурбацијата е асоцијален чин

Постои вековно верување дека мастурбацијата е асоцијална. Сепак, ништо не може да биде подалеку од вистината! Мастурбацијата е важна на многу начини за развој и лично задоволство. Надвор од наједноставниот факт дека прави да се чувствувате добро, мастурбацијата обезбедува шаблон каде човекот може да го најде она што најмногу му одговара. Ова им овозможува да влезат во врски знаејќи што сакаат, како да го добијат тоа и како да му го објаснат на партнерот. Со тоа што ќе бидете исполнети сексуално, врската ќе биде многу посилна како резултат.

Мит 7: Мастурбацијата поддржува порнографија

Порнографијата е сосема поинаква тема од мастурбацијата, иако тие можат да бидат испреплетени. Дали поддржувате порно или не е неважно за основаноста на мастурбацијата. Човек може лесно да мастурбира без употреба на порнографија, и иако многу критики за порно се валидни, тие зависат од поединецот да ги одреди сам. За да ги зачините работите без порно, секогаш можете да користите секси играчки или строго вашата имагинација. Со разбирање на овие вообичаени заблуди, можете да уживате во мастурбацијата без дополнителен стрес и чувство на вина предизвикани од години дезинформации!

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Shopping Cart
Scroll to Top